Olejek różany z dzikiej róży

Category: Choroby 16

Dzika róża jest kolczastym krzewem o drobnych kwiatkach i szupinkowych owocach. Jest również bogatym źródłem substancji czynnych o bardzo dużej wartości pielęgnacyjnej oraz kosmetycznej. Owoce dzikiej róży stanowią bogate źródło witaminy C. Zbiera się je na przełomie sierpnia i września zaraz przed dojrzeniem, a następnie poddaje się je suszeniu. W celach spożywczych oraz lecznictwie owoce są suszone w całości, zaś w kosmetyce wszystkie części osobno. W przypadku kwiatostanów zbiera się je na początku kwitnienia, a następnie suszy. Płatki dzikiej róży stosuje się w kosmetyce w celu pozyskania olejków aromatycznych.

Dzika róża, a leczenie

Owoce dzikiej róży oprócz bogatego źródła witaminy C są również źródłem witaminy P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. Oprócz witamin, dzika róża zawiera też źródła bioflawonoidów i karotenoidów oraz kwasy organiczne i cukry. Owoce dzikiej róży stosuje się w celu wzmocnienia organizmu oraz w stanach przeziębieniowych i chorobach nerek. Dzika róża jest też świetnym środkiem na występujące nieżyty pokarmowe, biegunki oraz w chorobie wrzodowej i jako lek w objawach szkorbutu. Zaleca się picie herbat sporządzanych z owoców dzikiej róży kobietom w ciąży oraz pacjentom osłabionym po długotrwałej rekonwalescencji. Dzika róża jest też źródłem pozyskiwanego z jej owoców oleju stosowanego w leczeniu stanów zapalnych skóry, trudno gojących się ran oraz oparzeń.

Dzika róża w kosmetyce

Dzika róża jest bogatym źródłem związków witaminowych oraz kwasów owocowych. Dzika róża zawiera duże ilości kwasów owocowych, które odpowiadają za rozluźnienie komórek naskórka. Dzięki wpływowi kwasów tamowany jest nadmierny przyrost warstwy rogowej naskórka. Zawarte hydroksykwasy w owocach róży zmniejszają występowanie zmian trądzikowych na skórze poprawiając jej stan oraz dodatkowo zmiękczając i nawilżając. Zawarta w owocach witamina A wraz z witaminą C rozjaśniają skórę, obniżając występowanie plam pigmentacyjnych, zwanych, inaczej piegami. Dzięki występujących witaminom B w owocach dzikiej róży nasza skóra chroniona jest przed zmianami trądzikowymi oraz chropowatością skóry.

Dzika róża i jej produkty

Pierwszym preparatem, z którym mogliśmy się spotkać jest olejek różany. Jest to produkt powstały w X wieku jako pierwszy w pełni wydestylowany pachnący olejek z płatków róży. Służył kiedyś głównie do perfumowania ciała oraz do pielęgnacji skóry. Obecnie olejek różany jest zazwyczaj podstawowym składnikiem przy wielu drogich perfum. W kosmetyce olejek różany stosuje się również w produkcji kremów oraz płynów dla wrażliwej cery. Posiada wiele właściwości przeciw depresyjnych oraz łagodzi bóle głowy. Olejek różany stosuje się zewnętrznie na skórę, dzięki czemu szybko się wchłania dodatkowo ją nawilżając. Olejek jest też produktem niezastąpionym w poparzeniach słonecznych, ponieważ znacznie łagodzi objawy nadmiernych kąpieli w słońcu. Obecnie ceny olejku różanego należą do bardzo wysokich, ponieważ do otrzymania jednego kilogramu tego szlachetnego oleju potrzeba nawet 4 tony pachnących płatków róży.

Drugim preparatem otrzymywanym z dzikiej róży jest woda różana powstała w czasie destylacji olejku z parą wodną. Woda różana jest niestety produktem sezonowym powstający w okresie kampanii różanej. Jest to produkt zachowujący przydatność przez okres dwóch lat. Wodę różaną wykorzystuje się obecnie w nowych formułach kosmetycznych oraz jako środek pielęgnacyjny